KÉZMŰ Közhasznú Nonprofit Kft.

Kedvezményezett neve: KÉZMŰ Fővárosi Kézműipari Közhasznú Nonprofit Kft.

A projekt címe: „Mintavarroda kialakítása a KÉZMŰ Közhasznú Nonprofit Kft. pécsi telephelyén, valamint technológiai korszerűsítés és a piacra jutás elősegítése több telephelyen”

A szerződött támogatás összege: 32.651.684 Ft

A támogatás mértéke: 50%

A projekt tartalmának bemutatása:

A beruházás során olyan belső fejlesztések megvalósítása volt a cél (technológiai korszerűsítés, kapacitásbővítés, biztonságtechnikai eszközök beszerzése, piacra jutás elősegítése), melyek közvetlenül és közvetett módon is hozzájárulnak a megváltozott munkaképességű személyek egyenlő esélyű munkavégzési feltételeinek megteremtéséhez és biztosításához.

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2015. december 15.

A projekt azonosító száma: GOP-3.5.1-15/A-2015-0004

Minden non- és for-profit cég célja a hatékony termelés, jó működési feltételek biztosítása. Ezt célozta meg a KÉZMŰ Fővárosi Kézműipari Közhasznú Nonprofit Kft. is, ahol ennek érdekében egy átfogó állapot- és igényfelmérést végeztek. A felmérés rávilágított néhány fejlesztési területre az egyes telephelyeken, például szoftverek, hardverek hiányára, amelynek fejlesztése jobb minőségű működést biztosíthat. Továbbá megállapítást nyert, hogy a cégnek nagyobb figyelmet kellene fordítania marketing tevékenységre, illetve a termelés és raktározás biztonságára a hatékonyabb működés érdekében.

Ezen fejlesztési területeket célozta meg a társaság az elnyert GOP-3.5.1-15/A-2015-0004 azonosító számú projekt segítségével.

A Kézmű Közhasznú Nonprofit Kft., Magyarország legnagyobb állami tulajdonú könnyűipari vállalata 1953 óta szolgálja ki a magyar és nemzetközi konfekció- és bőrdíszműipart, mindezek mellett nagytételben készít vegyesipari termékeket és sportszereket is. A társaság életében 1980-ban történt jelentős változás, amikor is megkapta a megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztató célszervezeti kijelölést, amely azóta is meghatározója a cég működésének.

A „Mintavarroda kialakítása a KÉZMŰ Közhasznú Nonprofit Kft. pécsi telephelyén, valamint technológiai korszerűsítés és a piacra jutás elősegítése több telephelyen” című projekt 2015. július 15. – 2015. december 15. között valósult meg.

A beruházás során cél olyan belső fejlesztések megvalósítása (technológiai korszerűsítés, kapacitásbővítés, biztonságtechnikai eszközök beszerzése, piacra jutás elősegítése), melyek közvetlenül és közvetett módon is hozzájárultak a megváltozott munkaképességű személyek egyenlő esélyű munkavégzési feltételeinek megteremtéséhez és biztosításához.

  • Az öt hónapon át tartó projekt telephelyei az alábbiak voltak: Pécs, Szentlőrinc, Ózd, Abádszalók, Hajdúnánás, Abaújszántó, Kál.
  • A támogatás összege 32 651 684,-Ft, mely 50%-os támogatási intenzitás. A beruházás során a 7632 Pécs, Szilva utca 1. című telephelyén kialakult egy mintavarroda/mintázó üzem. Az érintett telephelyen korábban is folyt termelés (bőr- és felsőruházat gyártása, szőrmecikk gyártása), így az alapvető, meglévő infrastruktúrát kell kibővíteni. Olyan új eszközök kerültek beszerzésre, melyek a különböző típusú (könnyebb/nehezebb) és vastagságú (vékonyabb/vastagabb) anyagok kezelésére alkalmasak. A projekt megvalósításának része volt, hogy egyéb varrási technológiához szükséges (huroköltés, szegés, fedőző varrás, hólozás), továbbá gombok kezelésére alkalmas gépek (lyukazó, reteszelő, felvarró) is kerültek az új mintavarrodába. A technológiai korszerűsítés részeként 12 db varrógép került beszerzésre.
  • A beruházás része egy Gerber AccuMark Professional Edition PDS+GMS szoftvercsomag volt, mely a szabásminta készítéséhez, szériázáshoz és terítékrajz készítéséhez szükséges. Továbbá egy Gerber AccuNest szoftver a terítékrajz optimalizálásához.
  • Frissítésre kerültek a már meglévő szoftverek, melyekkel egységes munkaállomások jöttek létre az üzemen belül, illetve a projekt részét képezte az új programok oktatása, gyakorlati betanítása is.
  • Az eszközök és a szoftverek alkalmazása is lehetővé tette a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatását, azok használata modernebb munkakörülményeket biztosítva. A gyártáselőkészítés hatékonyságának nagymértékű javulása jelentősen hozzájárult a kapacitás bővítéséhez, a megváltozott munkaképességű munkavállalók létszámának növeléséhez.
  • A logisztikai kapacitás bővítése, valamint a megváltozott munkaképességű munkavállalók fizikai terhelésének csökkentése érdekében a cég három telephelyére beszerezett egy-egy targonca gépet.
  • Komplett online marketing kampány lebonyolítása megvalósult.
  • Biztonságtechnikai eszközök beszerzése több telephelyen megtörtént. (Önálló működésű kamerás eszközök)

A projekt befejezése 2015. december 15-e volt, mely az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósult meg.